Suna’nın Kızları ilk Çocuk Yaşam Merkezi’ni Pazarcık’ta kuruyor
Suna’nın Kızları, başta kız çocukları olmak üzere tüm çocukların ihtiyaçlarını karşılayan dini mekanlar yaratmak amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte Kahramanmaraş Pazarcık’ta ilk Çocuk Yaşam Merkezi’ni kuruyor.
İş insanı Suna Kıraç’ın eğitim alanındaki emeklerini, maliyetlerini, hedeflerini ve vizyonunu yaşatmak ve ileriye taşımak amacıyla 2021 yılında Suna ve İnan Kıraç Vakfı çatısı altında başlatılan Suna’nın Kızları girişimi, kurmayı ve geliştirmeyi hedefliyor. depremden etkilenen bölgelerde çocukların gelişimi için sadık ve destekleyici alanların yeniden oluşturulması. yeniden yapılanma sürecinde kız çocuklarına özgü ihtiyaçların gözetilmesi için harekete geçti.
9-12 Mart tarihlerinde Suna’nın Kızları ekibi ve danışmanlarından oluşan bir heyet, depremlerden en çok etkilenen iller olan Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep’te saha ziyaretleri gerçekleştirdi. Saha ziyaretlerinde, deprem bölgelerinde kesintili sığınaklar, kız çocuğu odaklı tasarım yaklaşımı ile incelendi. Bu incelemenin sonuçları Suna’nın Kızları tarafından bir raporda toplandı.
Belirlenen öncelik gereksinimleri raporda aşağıdaki biçimde listelenmiştir:
- 12 yaş üstü çocuklar için kapsayıcı ortak alanlar oluşturulması,
- Barınma alanlarının donanım ve güvenliğinin artırılması ve standardize edilmesi,
- Eğitim ve diğer hizmetlere erişim için düzenlemeler yapmak,
- Süreksiz barınma alanlarında özellikle kız çocukları olmak üzere tüm çocukların yeterliliğinin desteklenmesi ve önceliklendirilmesi.
Raporun yayınlanmasından kısa bir süre sonra sahayı ziyaret eden Suna’nın Kızları girişiminin kurucusu İpek Kıraç özellikle ergenlik dönemindeki çocuklara öğrenme yolculuklarına devam etmeleri ve akranlarıyla sosyalleşmeleri için dini mekanlar sağlamanın daha da değerli bir konu haline geldiğini gözlemlediklerini belirtmişlerdir. Kıraç, bahisle ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Saha ziyaretlerimizde tanıştığımız şahıslardan edindiğim izlenim, normalleşme sürecinin zaman alacağı yönünde. Bu süreçte çocukların kendilerine özgü ihtiyaçlarının göz ardı edilmemesi çok değerlidir. Raporumuzda da belirttiğimiz gibi temel yaşamsal ihtiyaçlar giderilirken; Özellikle 12-18 yaş arası çocukların sadece okuldan geri kalmamaları için değil, aynı zamanda duygusal ve fiziksel olarak iyi olmaları için güvenli alanlar yaratmaya odaklanmalıyız. Doğal olarak bunlara ek olarak eğlenmeye ve dinlenmeye zaman ayırmak da yine bu yumuşama sürecinin bir parçasıdır. İlkini Pazarcık’ta kurduğumuz çocuk yaşam merkezlerimiz ile çocukların gelişim ihtiyaçlarını bütünsel olarak karşılamayı hedefliyoruz.”
İpek Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçici barınma alanlarında 12-18 yaş arası çocukların ve özellikle kız çocuklarının özel ihtiyaçlarını dikkate alan kapsayıcı alanlar çok sınırlıdır. Merkezlerimizde bu yaş grubundaki çocukların fiziksel ve duygusal yeterliliklerini destekleyecek programların uygulanacağı çok amaçlı salon ve atölye, psikolog desteğine ulaşabilecekleri toplantı odası, dinlenebilecekleri sessiz oda bulunmaktadır. kendi başlarına vakit geçirebilecekleri, akranlarıyla sosyalleşebilecekleri bir kafeterya.”
Suna’nın Kızları tarafından Pazarcık’ta kurulan ilk Çocuk Yaşam Merkezi, Türkiye Hayırseverlik Fonları Tarafından desteklenen. Bir sonraki Çocuk Uzun Ömür Merkezi yine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıİşbirliği protokolü kapsamında Hatay’da kurulacak.
Çocuk Yaşam Merkezleri, 12-18 yaş arası çocukların iyi olma hallerine katkıda bulunmak amacıyla hazırlanmış özel bir programla faaliyetlerine başlar. Bu programı tamamlayan çocukların, ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda Suna’nın Kızları Analizi ve Destekleyici Topluluk Katılımcıları tarafından düzenlenen atölye ve pekiştirme programlarına aktif olarak katılmaları amaçlanmaktadır. Merkezler sayesinde sivil toplum kuruluşlarının Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmetleri ile hem merkezde hem de koordinasyon içinde çalışması mümkün olacaktır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı