Haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonundan Çocuğuna Yapılan Muamele Nedeniyle İnfazın Ertelenmesini İsteyen Tutuklu: “Komisyonumuzca Yetki Konusunda Yapılan İşlemler…

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun cezaevindeki çocuğunun tedavisi nedeniyle infazın ertelenmesini talep eden tutukluya ilişkin başvurusuna Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Kurulu Başkanı Hakan Çavuşoğlu; “Yasama organının bir birimi olan Komisyonumuz yargı yetkisine ilişkin konularda işlem yapamaz” yanıtını verdi.

Afyonkarahisar 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na mektup gönderen tutuklu Sabahat Kunduracı, cezaevinde yanında kalan küçük oğlunun özel rehabilitasyona alınması gerektiğini belirterek, şu talepte bulundu:

“Afyon 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevindeyim, oğlum DK Kunduracı’nın yanında kalıyorum. Oğlum hasta, oğlum Afyon’da tedavi edilemiyor. Doktorlara özel rehabilitasyona ihtiyacı olduğu söylendi ama çocuğum hastanede. 5. ayında ve herhangi bir tedavi alamadı.Bileğinde postür yok,kalbinde delik ve böbreğinde yük yok.Ayrıca solunum düşüncesi ile 7 gün hastanede yattı. bebeğimi kaybettim. geçen hafta yine solunum sıkıntısı nedeniyle hastaneye kaldırıldık ve doktor kesinlikle sigara içilen ortamda kalmaması gerektiğini söyledi. 11 yıldır çocuk sahibi olabiliyorum” ilde, ilde, ilde karısı. Çocuğumu tedavi edebilmek için temyizden vazgeçtim. İnfaz ertelensin ki oğlumu tedavi ettirebileyim.”

Gergerlioğlu, Kunduracı’nın talebini Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na taşıdı. Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Gergerlioğlu’nun Kunduracı’nın durumuna ilişkin başvurusuna şu yanıtı verdi:

“Yargı makamlarının görev alanına giren şikayeti içeren Sabahat Kunduracı ile ilgili faiz başvurunuz incelenmiştir.

Ancak, Anayasa’nın 138. maddesinin ikinci fıkrasında, ‘Hiçbir organ, makam, makam veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve öneride bulunamaz…’ ve dördüncü fıkrasında ‘Yasama ve yürütme organları ile idare mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez…’ hükmüne göre, yasama organının bir birimi olan Komisyonumuz yargı yetkisine ilişkin konularda işlem yapamaz.

HUKUK YOLU GÖSTERDİ

Ancak, Anayasa’nın 148. maddesi ile Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve İçtüzüğü Hakkında Kanun’un 45 ila 51. maddeleri uyarınca, Anayasa’da güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerden herhangi birinin Anayasa kapsamında olduğu teziyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kamu gücü tarafından ihlal edildiği, tarihten itibaren tüm yargı süreçlerinin tüketildiği sonucuna varılmıştır. tarihinden itibaren otuz gün içinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılabilir.

Son olarak, iç hukuk yollarının tüketilmesinden itibaren dört ay içinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde güvence altına alınan hakların ihlal edildiği iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurulabilir.

cayiralanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu