Naci Görür canlı yayında haritada göstererek uyardı: Burası yakında bozulur
Jeolog ve Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “Eğer sonsuza kadar bu ülkede yaşayacaksak depreme dayanıklı şehirleri nasıl inşa ederiz onu konuşalım. Kendimi adadığım nokta bu.”söz konusu.
Görür, Erzincan-Bingöl ortasındaki fay hattındaki riske de dikkat çekti.
kaydeden Fatih Altaylı Bire birProgramda soruları yanıtlayan Prof. Görür’ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Bu ülkeyi depreme dayanıklı hale getiremedik”
“Gerçekten bu olayları sindiremiyoruz. Doğal afet olduğunu söylemek pek mümkün değil. Çok az can ve mal kaybıyla bu afet önlenebilirdi.
“Depremi bekliyorduk”
Ülkemizde yer bilimleri camiası sismolog, jeolog ve yerbilimcilerden oluşmaktadır. Araştırmaya katılanlar. Literatürü takip eden insanlarımızın üzerinde uzlaştığı bir konuydu. Maraş depremi üzerimize geliyor diye haykıran sarsıntıydı. Nedeni 6.8’di Elazığ depremi ilk olduğunda diğer arkadaşlarım da demişti. İlk defa kendi medyamda ve çıktığım televizyonlarda ‘Doğu Anadolu fayı uyandı’ diye tweet attım. Doğu Anadolu Fayı ile Kuzey Anadolu Fayı Bingöl Karlıova’da birleşir. Her iki fay da doğrultu atımlı karakterdedir. Birbirlerine sürtünerek hareket ederler. Elazığ fayı uyandı, dikkatli olmamız lazım dedim. Bir anlamda Elazığ fayının kardeşi olan Kuzey Anadolu Fayı, Marmara hariç tüm enerjisini 20. yüzyılda boşaltmıştır. Jeolojik ve tarihsel dönemlerde zincirleme depremler ürettiğini biliyoruz. Doğu Anadolu Fayı ile ilgili bir endişem olduğunu söyledim. Karlıova’dan başlayıp Akdeniz’e gidecek dedim. Dikkatli olalım depremde Doğu Anadolu’yu boğar enerjisini öyle boşaltır dedim. Elazığ depremi enerjisini Maraş tarafına, Erkenek’e, Hatay tarafına aktarmış olabilir. Mevcut birikmiş enerjiyi arttırmış olabilir. Ben de depreme neden olabilir dedim. Ben bu uyarıyı ilk olarak 2020 yılında yapmıştım. Her gün, her ay, fırsat buldukça dedim. Bu ülkede 4 ve üzeri depremsiz gün geçmiyor. Maraş’ta sarsıntıyı bekliyorduk. Çok karmaşık düşünüp bilim insanı pozlarına girmeye gerek yok. Doğrultu atımlı faylar güçlerini boşaltırken, enerjilerinin yaklaşık yüzde 20’sini uca doğru gönderirler. Oradaki son deprem 1514’tü. Aradan uzun yıllar geçti. Enerji birikti ve ‘kırıldım, kırılacağım’ noktasına ulaştı. Bu işin mucizesi.
“Kahramanmaraş üç levhanın birleşim yeridir”
Karlıova’dan Doğu Anadolu Fayı Maraş’a ulaşır. Türkiye’deki yer bilimleri camiasının farklı görüşleri var. Celal Şengör ve ben aynı şeyi düşünüyoruz ama farklı düşünen arkadaşlarımız var. Doğu Anadolu Fayı’nı Hatay’a götürdüğü varsayımı da var. Ölüdeniz fayı ve Hatay derecesi Doğu Anadolu Fayı olarak devam etmektedir. Bu faylar levha sınırı faylarıdır. Ölüdeniz Fayı, Afrika ve Arap levhasının sonudur. Ölüdeniz Fayı, Batı’dan Afrika ve Arabistan’ın sonudur. Kuzey sınırı da bu bindirme fayıdır. Kahramanmaraş’ta Anadolu, Arap ve Afrika levhalarının buluştuğu bir yer var.
“Burası yakında yıkılacak”
Naci Görür, Doğu Anadolu Bölgesi’nde sarsıntıların her zaman görülebileceğini belirterek, “Fakat Yedisu fayının ağırlıklı olarak Erzincan, Bingöl ve Karlıova arasında olduğu yer var. Kuzey Anadolu fayı üzerinde. En son 1790’lardaydı. Burası yakında bozulur. Tarih vermek doğru değil. Ama fazla beklemeyiz diye düşünüyorum.”