Kaliteli baharat rengi ve kokusu ile ayırt edilebilir
Baharatlar tarih boyunca yemeklere kattıkları lezzet nedeniyle insanlık için büyük değer taşırken, günümüzde pek çok tüketici taze baharatları ayırt etmenin yollarını aramaktadır. 5 kuşaktır departmanda hizmet veren Hayfene Baharat’ın Yönetici Ortağı Ahmet Kadıoğlu, lezzetli yemeklerin sırrının kullanılan baharatlarda yattığını savunarak, kaliteli ve taze baharat seçmenin püf noktalarını anlatıyor.
Küreselleşmenin ve çok kültürlülüğün hız kazandığı günümüzde, farklı coğrafyaların lezzetlerini dünyanın diğer bölgelerine taşımak daha da mümkün hale geliyor. Bunlardan biri olan ve özgün lezzetlere kapı aralayan baharatların ticaretteki rolü her geçen gün artmaktadır. Statista’nın açıkladığı verilere göre 2022 yılını 79 milyar dolar ile kapatan dünya baharat pazarının bu yılı 126 milyar dolar ile geride bırakacağı öngörülüyor. Tüketiciler taze ve sağlıklı baharat nasıl bulunur diye düşünürken, 5 kuşaktır ülkemizde hizmet veren baharat üreticisi Hayfene Yönetici Ortağı Ahmet Kadıoğlu, taze baharat bulmanın püf noktalarına ve tüketicilerin değişen alışkanlıklarına ışık tutuyor.
“Doğru baharatı kullanmak kendinizi dünyaca ünlü bir şef gibi hissettirebilir”
Hayfene Baharat Yönetici Ortağı Ahmet Kadıoğlu, “Baharatlar, yemeklere lezzet veren en kıymetli unsurdur. Tabii ki, bu tadı bulmak için taze baharat kullanmak değerli bir rol oynar ve taze baharatları ayırt etmenin birkaç yolu vardır. Bunlardan ilki baharatın rengidir. Taze baharatlar daha parlak ve ağır renklere sahipken, bayat olanlar ise solgun ve cansız hale gelir. Öte yandan taze baharat kokusu aldığımızda ağır, keskin ve aromatik bir koku alırız. Güçlü aromaya sahip baharatlar, yemeklere eşsiz bir tat katarken, damakta belirgin bir iz bırakır. Tane ve yaprak baharatlarının tazeliğini avucunuza bir miktar baharat koyup başparmağınızla ezip tekrar kokusundan anlamak mümkündür. Ayrıca baharatların uygun sıcaklık ve nemin oluşturulduğu bir ortamda saklanması da çok önemli.”
“Türkiye’de baharat kullanım alışkanlıkları değişiyor”
Kaliteli baharat bulmakta sorun yaşayan tüketiciler için en güvenilir yolun markalı ve ambalajlı ürünleri tercih etmek olduğunu belirten Ahmet Kadıoğlu, Türkiye’de değişen baharat kullanım alışkanlıklarına da değinerek, “Geçmişte küçük bir küme dışında tüketicilerin kullandığı baharatlar sonluydu. Günümüzde evlerde kullanılan baharatların sayısı artarken, insanlar yenilikçi ürünleri deneme konusunda daha açık fikirli bir yaklaşım benimsiyor. Tüketicilerin ilgisine cevap verebilmek için değişen alışkanlıkları takip ederek yenilikçi çalışmalar üretiyoruz. Örneğin ‘Mutfakta kendi lezzet evreninizi yaratın’ mottosuna sahip Elements Serisi, 5 farklı lezzet kombinasyonundan oluşuyor. Ateş baharat karışımı kırmızı etler ve ızgaralar için, Su baharat karışımı ise balık ve deniz ürünleri için kullanılır. Öte yandan kümes hayvanları için Air baharat karışımı, sebzeler için Earth Spice karışımı tercih edilir. Son olarak 5. Element dediğimiz ve tüm yemeklerde kullanılan umami aromalı bir baharat karışımımız da var. Bu baharatın tüm mutfakların klasiği olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
“Baharat kolunun dönüşümüne öncülük ediyoruz”
Günümüzde mutfak alışkanlıklarının çok hızlı değiştiğini ve oldukça geleneksel bir alan olan baharat sektörünün bu değişkenlere cevap verebilmek için kendisini dönüştürmek zorunda olduğunu belirten Hayfene Baharat Yönetici Ortağı Ahmet Kadıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “ İnsanlar farklı tatlara ulaşmaktan ve mutfakta sergiledikleri hünerlerle takdir edilmekten keyif alıyorlar. Baharatlar aynı zamanda bir yemeği bir üst seviyeye taşıyan en değerli unsurdur. Hal böyle olunca da yemek yapmaya gönül vermiş bireyler için baharatların hangi yemeklerle nasıl harmanlanabileceğini gösteren içerikler üretmeye karar verdik. Sosyal medyada ürettiğimiz bu içerikler yoğun ilgi gördü. 1886 yılından bu yana departmanda faaliyet gösteren bir marka olarak yeni döneme öncülük etmeyi misyon edindik. Mutfaktaki bu dönüşümde baharat severlerin ihtiyaçlarını karşılamaya ve kendi lezzet evrenlerini yaratmalarına destek olmaya devam edeceğiz.”